De metafysische context van onze wereld, waarvan ik geloof dat die er is, is in mijn beleving van zodanige aard dat we er nauwelijks een vinger achter kunnen krijgen. Zelf heb ik de intuïtie dat onze wereld een metafysische context heeft maar ik heb de indruk dat niet iedereen dat intuïtief herkent.

Ter illustratie: het is alsof we vissen zijn die in klaarhelder water in een oceaan zwemmen. Ik vraag (als vis zijnde) aan een andere vis “we zwemmen toch ergens in, wat zou datgene precies zijn?” Dan zegt mijn buurman-vis “wat lig jij nou te kletsen? Tuurlijk niet! Je hebt het over iets dat niet bestaat! Nog nooit water gezien…” En dan denk ik “We bewegen toch niet in het niets, dat zou toch niet kunnen? We moeten in water zwemmen en dat moet overal zijn maar ik kan het niet aanwijzen.

Een andere vergelijking is: stel je voor dat er een computerspel bestaat waarin poppetjes rondlopen in een virtuele wereld; en dat die mannetjes bewustzijn zouden hebben en zouden zeggen “Een computer? Nooit van gehoord… Nergens voor nodig toch? We zijn er toch gewoon?!” Vanuit het perspectief van die mannetjes is dat enigszins begrijpelijk maar vanuit het meer-omvattende perspectief van de mens achter de computer is het evident onzin. Of druk ik me nu te stellig uit?


v1.27b (mod)
oorspronkelijk geschreven op 1 juli 2021

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *