Ongezonde theologie

v1.27b (mod)

Ik ben opgegroeid met de voorstelling dat god ‘ergens anders is’, dat hij ver weg is. In de kerk werd verteld dat god in de hemel is en dat wij op de aarde zijn.

Ik verwerp dit idee. Het idee dat god a.h.w. in een andere werkelijkheid is dan wij zorgt er voor dat het moeilijk is om te geloven en te ervaren dat God betrokken is op je leven. Het kan maken dat als het moeilijk gaat of er iets naars gebeurt, je ervaart dat God je er mee laat zitten, dat god niet de moeite wil nemen om b.w.v.s. hierheen te komen en je te helpen. Over het idee dat we afgescheiden zijn van god, en welke psychisch ziekmakende gevolgen dit idee kan hebben, hebben Baxter Kruger en Paul Young uitgebreid gesproken en geschreven. (1) Van hen heb ik geleerd dat dit idee veroorzaakt is door de invloed van Grieks dualistisch denken op het christelijke denken. (2)

Gezonde tegenstelling: God deelt onze werkelijkheid met ons. God is in alles.
God is altijd dichtbij, God is bij wijze van spreken ‘om de hoek’.

(1) Zie het boek Patmos [4] en de lezing You’re included [30] van Baxter Kruger, en het boek De oversteek van Paul Young [31].

(2) Het is wel merkwaardig dat Paulus in Handelingen 17 (dus in het ‘oorspronkelijke’ christelijke denken) zegt dat God niet ver weg is, en dat Jezus’ uitspraken over ‘zijn Vader’ opgevat kunnen worden als aanmoedigingen om god te zien in het aardse leven.