Theologische levensbeschouwing

v1.27b

Ik merk dat ik eigenlijk twee soorten overtuigingen heb: ongewenste (hersenspoeling) en gewenste (zielskennis).

Hersenspoeling. Mensen hebben allerlei speculaties over de aard van onze werkelijkheid. Ik ben opgevoed en geschoold met allerlei ideeën waarvan ik niet wil dat ze waar zijn; dit zijn ongewenste overtuigingen. Ze zitten ‘tussen mijn oren’ maar mijn ziel fluistert dat ze niet waar mogen zijn.

Zielskennis. Daarnaast heb ik ideeën waar mijn ziel van opleeft, die ik met grote wilskracht en vastberadenheid voor waar wil houden maar die ik moeilijk vind om te geloven vanwege wantrouwen en onzekerheid in mezelf. Deze ideeën hebben hun bron in mijn ziel/intuïtie. Daarnaast kunnen we in gesprekken, boeken, lezingen, en dergelijke, ideeën vergaren en de ideeën die ‘resoneren met onze ziel’ voor waar aannemen en toevoegen aan ons godsbeeld.